Le Cotty, Tristan

  Economist at Cirad 

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TA C-56/15

73 rue Jean-François Breton

34398 Montpellier Cedex 5

France


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tristan.le_cotty@cirad.fr

 

Research and expertise 

 

Farmers’ food security in Africa

Time inconsistency and food security

Storage, inventory credit, warrantage

Price volatility

Climate insurance

 

Publications    

   


Le Cotty T., E. Maître d'Hôtel and J. Subervie, 2022. Inventory credit to enhance food security in Burkina Faso, World Development, vol 161, Jan 20223. January 2023, 106092.

https://doi.org/10.1016/j.worlddev.2022.106092 

 

Le Cotty T. Rapport au futur et pression sociale au Burkina Faso : des freins à l’assurance agricole et au développement rural, Regards croisés sur l'économie 2021/2 (n° 29) :172-180. https://doi.org/10.3917/rce.029.0172

 

Le Blois A., T. Le Cotty and E Maître d’Hotel, 2020. How may climate change influence farmers' demand for index-based insurance? Ecological Economics, vol 176, 15 p. 

           https://doi.org/10.1016/j.ecolecon.2020.106716  

              

Bazié YG, T Le Cotty, E. Maître d’Hôtel, D Oula Ouattara, A Sanou, 2020. Comprendre la relation positive entre taille et productivité agricole au Burkina Faso, Economie Rurale(371) :  37-58.

https://doi.org/10.4000/economierurale.7592 

 

Le Cotty T., E. Maître d’Hôtel, R. Soubeyran and J. Subervie, 2019. Inventory Credit as a Commitment Device to Save Grain until the Hunger Season. American Journal of Agricultural Economics, 101(4): 1115–1139. https://doi.org/10.1093/ajae/aaz009

 

Maître d'Hôtel E., Le Cotty T., 2018. Why does on-farm storage fail to mitigate price volatility?. Agricultural Economics, 49 (1): p. 71-82.

          https://doi.org/10.1111/agec.12396

 

Le Cotty T., Maitre D'Hotel E., Soubeyran R., Subervie J.. 2018. Linking risk aversion, time preference and fertiliser use in  Burkina Faso. Journal of Development Studies, 54 (11) : p. 1991-2006. https://doi.org/10.1080/00220388.2017.1344645

  

Le Cotty T., Maitre D'Hotel E., Ndiaye M.. 2017. Transport costs and food price volatility in Africa. Journal of African Economies, 26 (5) : p. 625-654.

          http://dx.doi.org/10.1093/jae/ejx015

 

Maître d'Hôtel E., Le Cotty T., 2014. Do mental models influence economic outcomes? Evidence from agricultural policy negotiation in Costa Rica. Economie et Institutions (20-21) : p. 145-168.

 

Maître d'Hôtel Elodie, Le Cotty Tristan, Jayne Thom. 2013. Trade policy inconsistency and maize price volatility: An ARCH  approach in Kenya. African Development Review, 25 (4) : 607-620.

          http://dx.doi.org/10.1111/1467-8268.12055

 

Le Cotty T. and B. Dorin, 2012. A global foresight on food crop needs for livestock. Animal, volume 6, issue 09, pp. 1528-1536.

           http://dx.doi.org/10.1017/S1751731112000377

 

In progress

 

 

Le Cotty T. and E Maître d’Hotel. The seasonal contribution of farm diversity to dietary diversity: dealing with simultaneous decisions and unobserved heterogeneity.

 

Le Cotty T., E. Maître d’Hôtel and J. Subervie. The impact of Inventory credit on food security in Burkina Faso.

 

Le Cotty T., E Maître d’Hotel, M. Ndiaye  and S Thoyer. Input use and output price risk: the case of maize in Burkina Faso

 

 


 Reports

 

 

Leturque H., T Le Cotty, A. Tassiou et B Sambo, 2019. Évaluation des effets des opérations 2018 mises en œuvre par le Dispositif national de prévention et de gestion des crises alimentaires (DNPGCA), rapport pour le DNPGCA, Niger, financé par l’Union Européenne, 132 p.  https://www.iram-fr.org/ouverturepdf.php?file=siea1-rapport-final-evaluation-du-dnpgca-24-09-2019-vf-1573818177.pdf

 

Le Cotty T. et O Jenn Treyer, 2018. Etude de faisabilité pour investissement: le contrat à terme et le réseau du warrantage en appui aux stratégies nationales du Niger, Etude Cirad - Iram pour PARM, 128p. https://p4arm.org/app/uploads/2019/05/PARM_Niger_Feasibility-study-on warrantage_Sept2018.pdf 

 

Bakouan K B., R. Guissou, A. Kaboré, F. Ilboudo, T. Le Cotty, S. Yameogo, 2014. Etude diagnostique des risques agricoles et des outils de gestion des risques au Burkina Faso, Ministère de l’agriculture et de la sécurité alimentaire du Burkina Faso, 40 p. accès au rapport