Figuie, Muriel

All PUBLICATIONS

 [Cirad-Agritrop website] 

 

Selected publications

Lepiller, O., Fournier, T., Bricas, N., et Figuié, M. (Eds.). (Release date: december 2023). Studying food and eaters. A cocktail of perspectives and methods. Quæ editions. Free access

Figuié, M., Mapaco, L., Caron, A., Hofisso, L., Gomes-Jaintilal, I., et al. (2023) Structural Drivers of Vulnerability at the Human-Rodent Interface in the Limpopo National Park, Mozambique (Vol. 2023): CABI One Health.

Figuié, M. (2022). Les relations humain-animal et l’ambition biosécuritaire. Communications. Le Seuil, 110, 127-138

Figuié, M., et al. (2022). Chapitre 13. La résilience des filières agricoles face aux épidémies en Afrique de l'Ouest. Chapitre 13. In:  Sortir des crises. One Health en pratiques. Gardon S., Gautier A., Le Naour G. and Morand. S. Versailles, éditions Quæ: 110-120.
    
Hobeika, A. and M. Figuié (2022). Le médicament : du principe thérapeutique à l’écologie des molécules. Chapitre 10 In:  Sortir des crises. One Health en pratiques. Gardon S., Gautier A., Le Naour G. and Morand. S. Versailles, éditions Quæ:87-92
    
Jaime G., Hobeika A., Figuié M. (2022). Access to Veterinary Drugs in Sub-Saharan Africa: Roadblocks and Current Solutions. Frontiers in Veterinary Science 8.

Figuié M. (2022).  Book review: Lyle Fearnley, Virulent zones: animal disease and global health at China’s pandemic epicenter." Review of Agricultural, Food and Environmental Studies. doi: 10.1007/s41130-022-00164-4

Figuié, M. and A. Binot (2022). Animal Health Surveillance: From Compliance to Real Governance. Principles for Evaluation of One Health Surveillance: The EVA Book. M. Peyre, F. Roger and F. Goutard, Springer, Cham: 261-272.
    
Figuié M. (2021)  La gouvernance de la santé animale : entre biosécurité et bien public mondial. Nat. Sci. Soc. 29, 3, 274-287. 

Lepiller, O. Fournier T., Bricas N., Figuié M. (dir.),(2021) Méthodes d'investigation de l'alimentation et des mangeurs (Quae). Ouvrage téléchargeable gratuitement en EPUB et PDF sur le site de Quae

 

Ducrot C, Hobeika A, Lienhardt C, Wieland B, Dehays C, Delabouglise A, Bordier M, Goutard F, Patel E, Figuié M,Peyre M, Moodley A, Roger F,et al. (2021). Antimicrobial resistance in Africa—how to relieve the burden on family farmers. Emerg Infect Dis. 27(10).

 Méthodes d'investigation de l'alimentation et des mangeurs -  - Éditions Quae
Figuié, M. (2019). Food safety risks. Food Systems at risk: new trends and challenges. S. Dury, P. Bendjebbar, E. Hainzelin, T. Giordano and N. Bricas. Rome, Montpellier, Brussels, FAO, CIRAD and European Commission: 115-118.
    

 

 

Figuié, M., et al., (2019). Food anxiety and trust in modern Vietnam. In: Ehlert, J.and Faltmann, N. eds. Food Anxiety in Globalising Vietnam. Singapore: Palgrave Macmillan, 320. e_book free access

 

Bennett, B., Chakoma, C., Figué, M, Vigne, M., Katic, P. (2019). Beef Value Chain Analysis in Zimbabwe. Report for the European Union, DG-DEVCO. Value Chain Analysis for Development Project (VCA4D CTR 2016/375-804), 193 pages + annexes.    

 

Morand, S., Figuié, M., (eds.) (mis en ligne le 3 avril 2018). Emergence of infectious diseases: risks and issues for societies.  Quae, Versailles, 136. e_book free access

 

Morand S., Figuié M. (eds.)  (2016). Emergence de maladies infectieuses: risques et enjeux de société. Quae, Versailles.  

 

 Tonneau, J.-P., Sautier D., Valette E. , Figuié M., Massardier G., and Caron P. (2017). The territory: a response to the development crisis/ Le territoire : un vecteur de réponse à la crise du développement. P.Caron, E. Valette, T. Wassenaar, and G. Coppens D'Eeckenbrugge, editors. Living territories to transform the world/Des territoires vivants pour transformer le monde. Ed. Quae, Versailles, 27-34.[fr] [eng]

Figuié, M. (2016). L’action collective face au défi des zoonoses émergentes. 79-104 in S. Morand and M. Figuié, editors. Emergence de maladies infectieuses: risques et enjeux de société. Quae, Versailles.

FAO  (2016). Impact of the Ebola virus disease outbreak on market chains and trade of agricultural products in West Africa. FAO REOWA (Resilience, Emergencies and Rehabilitation in West Africa). (A. Alpha and M.Figuié). Dakar [file].

Figuié, M. et Desvaux, S. (2015). Managing global risks: Vietnamese poultry farmers and avian flu. In S. Moran, J.-P. Dujardin, R. Lefait-Rollin et C. Apiwathnasorn (Eds.), Socio-ecological dimensions of infectious diseases in Southeast Asia. Springer, 257-273.

Figuié, M., Binot A., Caron A. (2015). Wild and Domestic, Human and Animal: Colonial and post-colonial surveillance policies in Zimbabwe / Sauvage et domestique, Homme et animal: Politiques coloniales et post coloniales de surveillance au Zimbabwe. Revue d’Anthropologie des connaissances. Dossier « la surveillance des animaux entre biosécurité et biodiversité » coordonné par Keck F. et Fortané, N,9 (2), 163-188   [english]

 Paul, M. C., Figuié, M., Kovitvadhi, A., Valeix, S., Wongnarkpet, S., Poolkhet, C., et al. (2015). Collective resistance to HPAI H5N1 surveillance in the Thai cockfighting community: insights from a social anthropology study. Preventive Veterinary Medicine. 120 (1), 106-114.

Figuié, M. (2014). Towards a global governance of risks: international health organisations and the surveillance of emerging infectious diseases. Journal of Risk Research, 17 (4), 169-483.

 
Figuié, M., Bricas, N. et Moustier, P. (2014). Nouvelles pratiques de consommation alimentaire, perceptions des risques et de la qualité des aliments par les consommateurs urbains vietnamiens. In T. A. Q. de Terssac G., Catlla M.  (Ed.), Viêt-Nam en transition. Lyon,: ENS Editions, . 123-140 [file].

Figuié, M. et Bricas, N. (2014). Faire ses courses au Vietnam. Quand les supermarchés affectent les sens. Anthropology of Food (on line 4 juin 2014). 

Figuié, M. (2013). Global health risks and cosmopolitisation: from emergence to interference. Sociology of Health and Illness, 35 (2), 227-240.

 

 

Conferences en ligne/ Interviews

Les systèmes alimentaires des peuples autochtones : un lien fort aux espèces sauvages comme réponse à la crise des régimes alimentaires. Fondation pour la recherche sur la biodiversité. Interview, Mars 2022

La santé animale : un nouveau Bien Public Mondial ? (video) Conférence à la Maison des Sciences de l'Homme, Montpellier, 21 juin 2018 séminaire NSS-Dialogues. relations Homme/Animal

Conclusion du colloque "Manger le vivant" 8e rendez-vous annuel, la Chaire Unesco Alimentations du monde, Montpellier, 15 février 2019